top of page
Yazarın fotoğrafıResearch Ecosystems

ANKOSLink 2024: Üretken Yapay Zeka ve Akademik Kütüphaneler

ANKOSLink Nedir?

Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS); Türkiye'deki üniversite kütüphaneleri arasında, iş birliği ve bilgi paylaşımını artırmayı hedefleyen bir dernektir. ANKOSLink; akademik kütüphaneler, yayınevleri ve bilgi profesyonelleri ile teknolojik yenilikler arasında bir köprü oluşturmayı amaçlayan ve yıllık olarak düzenlenen uluslararası bir konferanstır. ANKOSLink; Türkiye’deki ve yurtdışındaki akademik kütüphaneleri, yayıncıları, bilgi profesyonellerini ve ilgili sektör temsilcilerini bir araya getiren, Türkiye’nin en büyük ve en önemli etkinliğidir. 


ANKOSLink 2024 Uluslararası konferansı bu yıl 18-21 Kasım 2024 tarihleri arasında; ANKOS ve Antalya Belek Üniversitesi iş birliği ile Antalya’da gerçekleştirildi.  "Generative AI and Academic Libraries - Üretken Yapay Zeka ve Akademik Kütüphaneler" temasıyla gerçekleştirilen konferans; sektördeki yenilikleri ve bilgi teknolojilerindeki son gelişmeleri ele aldı. Yaklaşık 500 katılımcı ve 60’tan fazla firmanın yer aldığı konferansta; yapay zekânın kütüphanelerdeki rolü, açık erişim uygulamaları ve yeni nesil bilgi teknolojileri odak noktası oldu. Özellikle panellerde ele alınan yapay zekânın bilgi hizmetlerine entegrasyonu, etik kurallar çerçevesinde kullanımı ve dijital dönüşüm konuları, katılımcılar arasında büyük ilgi uyandırdı. Konferansta her yıl yer alan fuar alanında ise sektörün öncü firmaları, yenilikçi ürün ve çözümlerini tanıtarak iş birliğini teşvik etti. 

Prompt ( İstem) Mühendisliği Çalıştayı

Bu yıl ilk defa; ANKOSLink kapsamında, toplantı öncesi çalıştaylar gerçekleştirildi. Düzenlenen çalıştaylardan ilki olan; “Prompt Engineering - İstem Mühendisliği” çalıştayında, yapay zekâ ve promt yazımı ile ilgili bilgiler verilerek; büyük dil modellerinin kütüphane hizmetlerine entegre edilmesi, veri analizi, metin özetleme, yaratıcı düşünme ve hata ayıklama gibi alanlarda pratik uygulamalar anlatıldı. Bu sayede, çalıştaya katılan kütüphane çalışanları, yapay zekâ araçlarından istedikleri yanıtları alabilmek için etkili ve net sorular formüle etmeyi öğrendi. Yapay zekânın mantığını kavrayarak bu teknolojileri daha etkili bir şekilde kullanma  ve aradıkları bilgilere daha verimli bir şekilde ulaşma yetkinliği elde etti.


Çalıştayın moderatörlüğünü; İYTE Kütüphane Daire Başkanı ve şirketimizin kurucu ortaklarından Gültekin Gürdal üstlendi. İYTE Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi ve şirketimizin kurucu ortaklarından Prof. Dr. Tolga Ayav ile  İYTE Bilgisayar Mühendisliği mezunu ve alanında çok başarılı bir bilgisayar mühendisi olan Ahmet Şemsettin Özdemirden çalıştayda  konuşmacı olarak yer aldı.


Gültekin Gürdal; yapay zekanın tarihsel gelişimi, kütüphanelerde araştırmalar için kullanılan yapay zeka araçları ve prompt (istem) mühendisliği ile ilgili bilgi verdi.

 

Ahmet Şemsettin Özdemirden, çalıştayla ilgili olarak şunları ifade etti:

"ANKOS Workshop'unda; kütüphane profesyonelleri için özel olarak tasarlanmış bir 'Prompt Engineering' çalıştayı gerçekleştirdik. Bu çalıştayda; yapay zekâ ve büyük dil modellerinin kütüphane hizmetlerine entegrasyonu üzerine odaklandık. Katılımcılara; etik ve sorumlu kullanım ilkeleri çerçevesinde, veri analizi, metin özetleme, kod hata ayıklama ve yaratıcı düşünme gibi konularda pratik bilgiler sunduk. İnteraktif oturumlar ve uygulamalı örnekler aracılığıyla, kütüphanelerin gelecekteki dijital dönüşümüne katkı sağlayacak yetkinliklerin geliştirilmesini hedefledik."

 

Prof. Dr. Tolga Ayav, çalıştaydaki deneyimlerini şu şekilde özetledi:

ANKOS çalıştayında, prompt mühendisliği konusu genel hatlarıyla ele alındıktan sonra, kütüphane ve bilimsel yayın mecralarında büyük dil modelleriyle hayata geçirilebilecek uygulamalara dair örnekler sunuldu ve uygulamalı denemeler gerçekleştirildi. Araştırma sınıflandırma ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin tespiti gibi alanlarda dil modellerinin ne kadar güvenli ve hızlı çözümler sunabileceği gösterildi. Katılımcıların soruları ve proje fikirleriyle zenginleşen tartışmalar, oldukça verimli ve ilham verici oldu.”



Araştırma Veri Yönetimi Çalıştayı

İkinci çalıştay ise; üniversite kütüphanesi çalışanlarına yönelik, sertifikalı “FAIR Planlaması: Araştırma Veri Yönetimi ve Veri Yönetim Planlarına Giriş” temasıyla gerçekleştirildi. İYTE Kütüphanesi’nin ortağı olduğu, PATTERN Projesi kapsamında hazırlanan eğitim içeriklerinin kullanıldığı çalıştayda; Gültekin Gürdal, araştırmacılara FAIR ilkeleri, araştırma verilerinin yönetimi ve veri yönetim planları konusunda bilgiler vererek konunun önemine dikkat çekti. Ardından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan veri yönetimi çalışmalarını anlattı. 


Paylaşılan genel bilgilerin ardından İYTE veri yöneticisi Öğr. Gör. Begüm YAVUZ veri yönetim planları hakkında bilgi vererek, iyi bir veri yönetim planı içeriğinde olması gerekenleri anlattı. Paylaşılan teorik bilgilerin ardından bir grup çalışması yapılarak örnek bir veri yönetim planı katılımcılarla birlikte değerlendirildi. 


Katılımcılarla etkileşimli olarak gerçekleştirilen çalıştayda, yapılan uygulamalarla bilgilerin pekişmesi sağlandı. Yapılan değerlendirme anketi sonucunda da katılımcıların eğitimi son derece  faydalı buldukları ve memnun kaldıkları görüldü.

ANKOSLink 2024, bilgi ve kütüphane profesyonelleri için dijital dönüşüm ve yapay zekânın etkisini anlamak adına büyük bir imkan sağladı. Hem teorik hem de uygulamalı içeriklerle dolu bu konferans; sektörün geleceğini şekillendirecek adımların tartışıldığı bir platform oldu.


ANKOSLink gibi etkinlikler; sadece mesleki gelişim için değil, aynı zamanda yeni iş birlikleri oluşturmak ve sektördeki yenilikleri yakından takip etmek için de önemli bir fırsat sunmaktadır.. ANKOSLink konferansında edindiğimiz deneyim ve bilgi birikimiyle, biz de geleceğin bilgi hizmetlerine katkı sunmayı hedefliyoruz.

Detaylı bilgi için ANKOS platformunun resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

76 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page