top of page
  • Yazarın fotoğrafıResearch Ecosystems

İNDEKSLER EVRENİ: Google Scholar

Google Scholar indeksi; 2004 yılında Google tarafından geliştirilen, akademik ve bilimsel alana odaklanan, ücretsiz erişilebilir bir web arama motorudur. Araştırmacılar, akademisyenler, öğrenciler ve kütüphaneciler tarafından; araştırma alanlarını bulmak, yeni ortaya çıkan araştırma alanlarını belirlemek ve çalışmalarının etkisini izlemek için kullanılır.


Google Scholar indeksi; akademik yayıncılardan, profesyonel topluluklardan, ön baskı havuzlarından, üniversitelerden ve diğer akademik kaynaklardan; hakemli makaleler, tezler, kitaplar, özetler ve teknik raporların tam metnini veya meta verilerini indeksler.


Google Scholar indeksi; kullanıcı dostu arayüzü ve geniş bir akademik içeriğe hızlı erişim sağlama yeteneği ve geniş veri tabanı sayesinde akademik kaynakları bulmak ve erişmek için oldukça kullanışlı bir araçtır.


Google Scholar indeksinin kullanım amaçlarından bazıları şunlardır:

Literatür araştırması: Araştırmacılar; belirli bir konu veya alanda en son araştırma bulgularını bulmak için Google Scholar indeksini kullanabilir. Bu arama için; anahtar kelimeler, yazarlar veya konu alanları filtreleri kullanılabilir. Böylece literatür taraması yapmak ve güncel bilgileri edinmek kolaylaşır.


Alıntı takibi: Google Scholar indeksi, araştırma literatürünü değerlendirmek için de kullanılabilir. Kullanıcılar; bir makalenin kaç kez atıf aldığını, onu alıntılayan kaynakları ve onu alıntılayan yazarları görebilir. Bu veriler, araştırmacıların çalışmalarının etkisini değerlendirmelerine yardımcı olabilir.


Günceli yakalama: Google Scholar indeksi; yeni ortaya çıkan araştırma alanlarını belirlemek için kullanılabilir. Kullanıcılar; anahtar kelime veya konu alanı ile yeni makaleleri takip edebilir ve benzer araştırmaları keşfederek daha fazla bilgi edinebilir.


Bibliyografi oluşturma: Bibliyografi; bir yazının, kitabın, makalenin veya başka bir kaynağın atıfta bulunulan diğer kaynakların listesini içeren bölümüdür. Google Scholar indeksi; bibliyografi oluşturmak için de kullanılabilir. Kullanıcılar, Google Scholar indeksinden buldukları verileri bibliyografilerine kolayca ekleyebilir.


Öğrenim: Öğrenciler, akademik araştırmalarını desteklemek veya kaynaklarını genişletmek için Google Scholar indeksini kullanabilir.


Hızlı referans denetimleri: Google Scholar indeksi, Akademik belgeleri hızlıca bulmak veya bir makalenin başlığını veya yazarını doğrulamak için kullanabilir.


Açık Erişim kaynakları: Google Scholar indeksi; açık erişim makalelerini ve kaynaklarını içerir, böylece birçok ücretsiz içeriği bulmak kolaylaşır.

 

Google Scholar indeksinin bu amaçları gerçekleştirmek için birçok özelliği mevcuttur. Bu özelliklerinden bazıları şunlardır:

Kapsamlı arama: Google Schola rindeksi; hakemli makaleler, tezler, kitaplar, özetler ve teknik raporlar gibi geniş bir akademik alanda arama yapabilir.


Ayrıntılı atıf verileri: Google Scholar indeksi; bir makalenin kaç kez atıf aldığını, makaleye atıf yapan kaynakları ve ona atıf yapan yazarları gösterebilir. Ayrıca kullanıcılar, belirli bir çalışmanın atıflarını takip edebilir. Böylece Araştırmaların etkisini takip etmek kolaylaşır.


Yazar profilleri: Google Scholar indeksi tarafından otomatik olarak oluşturulan yazar profilleri; yazarın yayınları, atıfları ve h-endeksi gibi bilgileri içerir.


Güncellik: Google Scholar indeksi, kullanıcıların anahtar kelime veya konu alanı ile araştırmalardaki yenilikleri takip etmesine imkân sağlar.


Gelişmiş arama özellikleri: Google Scholar indeksi; yazar, anahtar kelime veya yayın tarihi gibi çeşitli filtrelerle gelişmiş bir arama imkânı sağlar.


Tam metin erişimi: Google Scholar indeksi, Telif hakkına ve erişilebilirlik kurallarına bağlı kalarak makalelerin tam metin haline doğrudan bağlantılar sağlar. Bu bağlantılar; yayıncı web sitelerine, kurumsal sitelere veya ön baskı sunucularına yönlendirebilir.


Uyarılar: Kullanıcılar; Google Scholar veri tabanına, yeni makaleler veya atıflar eklendiğinde bildirim almak için e-posta uyarıları kurabilir.


Araştırmacı kütüphanesi: Araştırmacılar, arama sonuçlarını ve makaleleri kişisel Google Scholar kütüphanelerine kaydederek kolayca referanslama ve düzenleme yapabilir.

 

Bu özellikler sayesinde 2023 yılı itibariyle Google Scholar indeksinin bazı sayısal verileri şunlardır:

  • Makale sayısı: 300 milyon

  • Kitap sayısı: 20 milyon

  • Atıf sayısı: 500 milyon

  • Yazar profili sayısı: 100 milyon

Bu veriler, Google Scholar indeksinin dünyanın en büyük bilimsel araştırma veri tabanlarından biri olduğunu göstermektedir.


Google Scholar indeksi; WoS ve Scopus gibi araştırma alanlarını bulmak ve değerlendirmek için kullanılan popüler veri tabanlarından biridir. WoS (ayrıntılı bilgi için tıklayınız) ve Scopus (ayrıntılı bilgi için tıklayınız) indeksiyle karşılaştırıldığında daha geniş bir alan kapsamına sahiptir, ancak daha az sayıda atıf içerir. Ayrıca Google Scholar indeksi; WoS ve Scopus indeksine oranla daha yeni bir indekstir ve daha kısa bir geçmişe sahiptir. Bu sayede güncelliği yakalamak için Google Scholar indeksinin daha ön planda olduğu söylenebilir.

Google Scholar indeksi, bu iki veri tabanından daha farklı bir veri tabanıdır ve farklı avantajlara sahiptir. Bu yüzden doğru araştırma için seçilecek indeksin ihtiyaca göre seçilmesi önemlidir. Carl Sagan’ın da dediği gibi:

"Bilim, ihtiyaca dayalı seçimlerle başlar. Oluşturduğunuz sorular, keşfedeceğiniz yolu belirler."

"Science begins with a need. The questions you ask determine the path you will explore."


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page